Наша країна переживає складні часи. За даними Міністерства охорони здоров’я близько 60% українців потребують психологічної допомоги. Щодня наші громадяни втрачають життя та здоров’я, домівки, стосунки, роботи та бізнеси. Міста та селища зазнають руйнувань. Здається, що з Україною змінюється цілий світ.

За таких умов тема підтримки та збереження психічного здоров’я звучить особливо гостро. Кожен із нас, незалежно від того, де саме він знаходиться: в найгарячіших точках, у своїх містах під ризиком обстрілів чи за сотні  кілометрів від рідного дому переживає стрес та страждання. Війни,  катаклізми та кризи загострюють приховані проблеми та вразливості.  Реакції на перелічені ситуації у різних людей можуть бути різними,  хтось здатний знайти опори для себе та опановувати негативні переживання, а хтось потребує допомоги та підтримки.

Команда Національної психологічної асоціації, залучившись підтримкою партнерів, на початку червня запустила безоплатну гарячу лінію, яка працює у форматі аудіо та відео дзвінків.

На лінії працюють фахові психологи, які мають відповідний досвід та пройшли підготовку надання допомоги у ситуаціях кризи. Спеціалісти  дотримуються основних етичних стандартів професії, а всі звернення за допомогою є конфіденційними.

Кожен охочий з України може подзвонити за номером 0-800-100-102 (дзвінки безкоштовні), щодня з 10:00-20:00, адміністратор лінії прийме дзвінок, визначить зручний для вас формат роботи (аудіо чи відео) і скерує да вільного психолога на лінії.

Психологічна допомога для українців закордоном доступна за телефонами:

Чехія +420 800 012 058

Польща +48 800 088 141

Франція +33 805 080 466

Португалія  +351 800 780 756

Швеція   +46 20 160 46 46

Найближчим часом будуть підключені інші країни. Дзвінки з усіх мобільних операторів відповідних країн - безкоштовні.

Спеціалісти лінії надають кризові та інші типи консультацій, займаються психологічною просвітою, а у разі необхідності скерування до інших спеціалістів - передадуть дієві, робочі, безкоштовні контакти.

Команда Національної психологічної асоціації впроваджуватиме пілотний проєкт із надання всебічної психологічної підтримки українцям за сприяння Програми розвитку ООН та за фінансової підтримки Європейського Союзу, що надається в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Додаткова підтримка надана Американською психологічною асоціацією. Технічні рішення можливі за підтримки компанії Amazon.